Skip navigation Menu

Beplantingsplan of plantenschema

Beplantingsplan of plantenschema

Beplantingsplan of plantenschema

Een beplantingsplan opstellen is een specialiteit op zichzelf, het verreist een goede kennis van planten en hun eigenschappen. Wij staan binnen Nederland bij uitstek bekend als hét bureau als het aankomt op plantenkennis. Deze kennis zorgt ervoor dat wij plantenschema’s opstellen die niet alleen het eerste en tweede jaar mooi zijn, maar ook het 7e en 8e jaar nog net zo mooi.

Een beplantingsplan maakt of breekt uiteindelijk de gehele tuin en is daardoor minstens net zo belangrijk als de vormgeving van de tuin.

Ook voor elders gemaakt ontwerpen of al aangelegde tuinen

Meestal komt het opstellen van een beplantingsplan voort uit een geheel proces. Dat proces is begonnen met een kennismakingsgesprek en afgerond met een definitief ontwerp en mogelijk ook werktekeningen. Maar u kunt ook bij ons terecht voor enkel het maken van een beplantingsplan. In dat geval heeft u het ontwerp elders laten maken en komt u met de tekeningen bij ons. Ook kunnen wij beplantingsschema’s opstellen voor reeds aangelegde tuinen. U bent dan meestal niet tevreden over de beplanting want het groeit niet dicht, het is rommelig etc. Er zijn tal van oorzaken te bedenken waardoor u niet tevreden bent over uw tuin terwijl de structuur van paden en terrassen vaak wel in orde is. Wij gaan samen met u ervoor zorgen dat u ook een mooie tuin krijgt door het maken van een, voor u geschikt, beplantingsplan.

Waar kijken we naar bij het opstellen van een beplantingsplan?

Bij het opstellen van een beplantingsplan of plantenschema kijken we allereerst naar de bij ieder bekende zaken als zon en schaduw, bloemkleuren en bloeitijd. Maar bij het opstellen van een plantenschema moet ook gekeken worden naar de grondsoort, bloemvormen en bladvormen. Deze zaken worden wel eens vergeten terwijl juist de bloem- en bladvormen een tuin spannend en gevarieerd kunnen houden.

Op een definitief ontwerp zijn vaak de plantvakken al aangeduid met een “thema” zoals voorjaarsbloei, najaarsborder, boszone, heestervak, etc. Dit geeft richting bij het opstellen van het beplantingsplan. Dat een plantvak of border als voorjaarsbloei staat aangegeven betekend trouwens niet dat het na het voorjaar niet aantrekkelijk meer is om naar te kijken . Het is juist ons werk om er voor te zorgen dat de hoofdstructuur, zoals door de architect of ontwerper bedacht, vertaald word in de beplanting. Dit doen wij dus door te kijken naar de eerder genoemde zaken als de vormen van de bladeren en bloemen. Hiermee zorgen wij ervoor dat een voorjaarsborder ook in de zomer en in het najaar aantrekkelijk is. En natuurlijk zullen er ook enkele planten worden toegepast die in de zomer of nazomer bloeien.

Hoe gaan we te werk

We stellen eerst een shortlist op per plantvak van soorten welke in aanmerking komen op basis van de toelichting op het definitief ontwerp en de punten zoals hierboven genoemd. Ook houden we natuurlijk rekening met uw wensen. Aan de hand van deze shortlist gaan we het plantvak indelen waarbij we kijken naar hoogtes, bloeitijden, bladvormen, bloemvormen, etc. Dit doen we voor elk plantvak aangezien elk plantvak zijn eigen “omstandigheden”, wensen en eisen heeft.

Vertrouwen

Het beplantingsplan is bij uitstek hét onderdeel van de tuin waarbij het aankomt op vertrouwen in ons als tuinarchitect. Vaak beschikt u zelf niet over de kennis van alle planten, u kunt ze natuurlijk op internet opzoeken maar mist toch de “echte” kennis van de planten. Natuurlijk wordt het beplantingsplan met u besproken en kunnen er soorten aangepast worden. Een beplantingsplan is echter op elkaar afgestemd. De gekozen soorten zijn met zorg bepaald om met elkaar een geheel te vormen. Maar toch ook spannend te zijn en het gehele jaar door uw tuin aansprekend te houden.

Mocht u een bepaalde plant écht niet mooi vinden gaan we samen opzoek naar een alternatief. Soms moet u echter vertrouwen op ons en onze expertise. Een bepaalde plant het in het geheel van de border of tuin wél een mooie plant is die juist zorgt voor de rust, of spanning, in een border.

Tijdsduur voor het opstellen van een plantenschema

Het opstellen van een beplantingsplan kost ca. 1  tot 3 dagen (excl. de bespreking met u).

Dit is echter wel sterk afhankelijk van de afmetingen en hoeveelheid plantvakken en borders in uw tuin.

Copyright © Goedegebuure Tuin- en Landschapsarchitecten — Privacy & Cookies